Ghid de călătorie pentru românii care îşi petrec Sărbătorile de Iarnă în străinătate, realizat de MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat un ghid de călătorie pentru românii care îşi petrec Sărbătorile de Iarnă în străinătate. Ghidul cuprinde sfaturi şi informaţiile necesare pentru călătoriile în ţările cele mai more | mai mult »

Rezultatul alegerilor n-a afectat semnificativ cotațiile cursului valutar

Desi initial leul s-a depreciat luni, dupa alegerile parlamentare, in fata principalelor valute; a fost liniste si pace pe piata monetara la doua zile dupa alegerile parlamentare castigate de PSD.  Marti, euro more | mai mult »

Sindicatele au trei variante pentru salariul minim în 2017: 1.350 lei, 1.400 lei și 1.450 lei

Sindicatele propun pentru discuțiile din Consiliul Național Tripartit mai multe variante ale salariului minim pentru 2017, cuprinse între 1.350 de lei și 1.400 de lei, varianta Blocului Național Sindical, și 1.450 de more | mai mult »

România, țară parteneră în cadrul Târgului de Turism de la Varșovia

România va fi, în acest an, țară parteneră la cea de a 24-a ediție a Târgului de Turism de la Varșovia (TTWarsaw), eveniment ce se va desfășura în perioada 24 – 26 more | mai mult »

Alexandru Petrescu (Poșta Română): În diaspora, alegerile parlamentare din România au început

Primii alegători din diaspora și-au exercitat deja dreptul fundamental de a vota pentru alegerile din 11 decembrie 2016, a anunțat, miercuri, Alexandru Petrescu, președintele Poștei Române, instituția care transmite în străinătate plicurile more | mai mult »

România ţinteşte piaţa chineză în domeniul exporturilor şi turismului. Dacian Cioloş şi omologul său chinez au întrevederi la Riga

România ţinteşte piaţa chineză atât la capitolul exporturi, cât şi în domeniul turismului. Sunt intenţiile cu care premierul român, Dacian Cioloş, s-a dus la Riga, acolo unde are loc summitul China- Europa more | mai mult »

„Nici un copil fără buletin”. Guvernul a DECIS: Înregistrarea naşterii se poate face în 30 de zile de la data naşterii copilului

Guvernul a decis să prelungească perioada în care pot fi înregistrate naşterile de la 15 la 30 de zile, simplificând totodată procedura şi reducând costurile aferente, a anunțat purtătorul de cuvânt al more | mai mult »

Al doilea cel mai mare aeroport din România a atras 5 noi companii aeriene în ultimii patru ani

Aeroportul International Avram Iancu din Cluj Napoca a atras în ultimii ani nu doar interesul companiilor low-cost, ci şi al celor de linie. Traficul de pasageri va depăşi pragul de 1,8 milioane more | mai mult »

Romania primeste fonduri de 500 de milioane de euro de la Norvegia, Islanda si Liechtenstein

Romania primeste fonduri nerambursabile in valoare de peste 500 de milioane de euro de la guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Oamenii de afaceri, organizatiile non-guvernamentale si ceilalti posibili beneficiari vor putea more | mai mult »

Exemplul Cioloş: mai multe secţii de vot pentru diaspora

Maria Ligor, ministrul pentru Diaspora, a propus secţiile de votare. La alegerile parlamentare din decembrie, Guvernul va organiza în diaspora cu 30% mai multe secţii de vot decât în 2014, când Victor more | mai mult »

De vină pentru situaţia economică din ţară sunt… emigranţii?

România ar fi avut un PIB de cel puţin 200 de miliarde de euro (şi nu de 160 de miliarde de euro, cum a fost anul trecut) dacă măcar un milion din more | mai mult »

Ryanair vine cu cel mai mic preţ la un bilet de avion din România: 3 euro

Rynair şi-a stabilt prima bază din România la Timişoara, acolo de unde va efectua şi zboruri spre Bucureşti. Compania are o politică agresivă de preţuri. Spre exemplu, pentru un zbor de la more | mai mult »

Peste 3,5 milioane de români sunt în Diaspora. Ce se întâmplă cu anii munciţi când revin acasă

3,5 milioane de români muncesc în prezent în străinătate, iar, conform acordurilor europene, vechimea în muncă este recunoscută dacă au avut contracte legale. Mulţi spun însă că „importul” anilor de muncă este more | mai mult »

Wizz Air a inaugurat baza de la Sibiu şi lansează zboruri spre Milano sau Munchen de la 69 de lei

Compania aeriană low-cost Wizz Air, care anul trecut a transportat 4,5 milioane de pasageri pe rutele din România, a inaugurat a şaptea bază de pe plan local, la Sibiu. Odată cu această more | mai mult »

Romanii din diaspora vor primi bani de la stat daca isi deschid o afacere in tara

Ministerul Economiei pregateste un fond de investitii pentru romanii din diaspora care vor sa isi ii deschida o afacere in Romania. La fiecare leu investit, cei care lucreaza in strainatate primesc un more | mai mult »

Miniștrii de externe francez și britanic au făcut schimb de amabilități, insistând pe prietenia ce unește țările lor

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault și noul său omolog britanic Boris Johnson au făcut schimb de amabilități joi la Paris, insistând pe ”valorile, luptele comune” și prietenia dintre țările lor, la more | mai mult »

Până la finalul lunii, românii din străinătate vor putea plăti taxele locale prin ghișeul.ro

Românii din străinătate își vor putea plăti taxele și impozitele locale prin ghișeul.ro până la finalul lunii iulie, a anunțat, luni, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, într-o conferință de specialitate. „Cei din afara more | mai mult »

Numiri controversate pe noua listă de ambasadori aprobată de Iohannis: Diplomatul teleshopping, o angajată demisă în scandalul broşurii MAE şi şeful de Cancelarie adormit. RUSINE, schäm dich, verdammt Klaus Verner !

După ce a semnat decretele privind rechemarea a 14 ambasadori români, președintele Klaus Iohannis a desemnat deja oameni noi pe aceste posturi, iar primul pe listă este chiar Dan Mihalache, șeful Cancelariei more | mai mult »

Cioloş: Românii din diaspora trimit acasă 1,5 miliarde de euro pe an, însă potenţialul economic şi investiţional al diasporei poate fi cifrat la zeci de miliarde de euro

Românii din afara ţării trimit acasă în jur de 1,5 miliarde de euro pe an, însă potenţialul economic şi investiţional al diasporei poate fi cifrat la zeci de miliarde de euro, a more | mai mult »

Transferurile de bani, mai ieftine online. Interviu cu Stela Dimofte, reprezentant Smith & Smith

Românii care muncesc în străinătate plătesc în fiecare an comisioane de zeci sau chiar sute de euro ca să trimită bani acasă, prin bănci sau agenţii specializate în transferuri băneşti. Pentru 100 more | mai mult »

Ai rude în străinătate? Cea mai ieftină metodă de a trimite bani este ONLINE!

În ciuda crizei economice, românii care muncesc în străinătate nu s-au dezis şi au continuat să le trimită rudelor de acasă sume frumuşele de bani. Puţini ştiu însă că anumite servicii de more | mai mult »

 

Transferurile de bani, mai ieftine online. Interviu cu Stela Dimofte, reprezentant Smith & Smith

Românii care muncesc în străinătate plătesc în fiecare an comisioane de zeci sau chiar sute de euro ca să trimită bani acasă, prin bănci sau agenţii specializate în transferuri băneşti. Pentru 100 de euro trimişi în ţară, românii care lucrează în alt stat din Europa ajung să dea chiar şi 10 euro în plus pentru comisioane. Transferurile online de bani sunt însă mai ieftine şi mai rapide. Costurile sunt la jumătate, iar banii pot fi încasaţi chiar şi în jumătate de oră de la trimiterea lor.

Stela Dimofte, reprezentant companie de transfer de bani: „O medie a tranzacţiei este 250-270 de euro. Comisioanele variază de la 3 euro jumătate, 4 euro şi poate să crească un pic către ţările nordice.”

Românii care lucrează în străinătate trimit acasă peste un miliard şi jumătate de euro, în fiecare an. Mai bine de 50 la sută din bani provin de la cei care lucrează în Italia, Germania şi Spania.

Fiscul îi transferă la direcţia Bucureşti pe românii din străinătate şi străinii care obţin venituri în România

Fiscul propune administrarea persoanelor care au reşedinţa oficială într-un alt stat membru al Uniunii Europene care obţin venituri din activităţi independente din România, prezintă un certificat de rezidenţă fiscală şi optează pentru regularizarea impozitului pe venit de către direcţia din Bucureşti a finanţelor publice, în contextul în care unităţile teritoriale întâmpină probleme în recuperarea sumelor datorate de nerezidenţi, potrivit unui proiect de ordin lansat vineri în dezbatere publică.

Prin acest proiect, Fiscul propune ca direcţia din Bucureşti a autorităţii să administreze fiscal persoanele fizice nerezidente, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent şi care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni cu instrumente financiare.

Măsura s-ar aplica şi în cazul persoanelor juridice străine, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent şi care au obligaţia de a plăti impozit pe profit.

În plus, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să extindă sfera de competenţă a administraţiei fiscale pentru contribuabili nerezidenţi, pentru o mai bună administrare a sumelor datorate de către aceştia cu titlu de cheltuieli judiciare.

Ce va citi Dragnea azi despre el în Washington Post: Câteva mii de persoane protestează în România

Aflat la Washington pentru ceremonia de instalare a președintelui Donald Trump, despre Liviu Dragnea scrie chiar presa americană. Agențiile de presă relatează cum Guvernul de la București pregătea o micare-supriză, în sprijinul prietenilor de partid.

Publicația Washington Post titrează: „Protests erupt over Romanian govt’s plan to pardon thousands” – Proteste față de planul guvernului de a ierta mii [de condamnați]. Publicația din capitala americană notează, via Associated Press:

  • Câteva mii de persoane au protestat în capitala României miercuri seara (18 ianuarie – n.r.) împotriva planului guvernului de a ierta mii de condamnați – o mișcare-supriză menită să reducă numărul mare din închisori, dar de care vor beneficia și susținători notabili ai guvernului.
  • Premierul Sorin Grindeanu a vrut să implementeze aceasă măsură prin ordonanță de urgență, care nu necesită aprobarea Parlamentului.
  • Înfruntând temperaturi scăzute, protestatarii au mers către sediul guvernului: „Demisia!” – au scandat ei, numind PSD „ciuma roșie”.
  • Proteste mai mici au avut loc și în Cluj, Sibiu, Iași și Craiova.

Washington Post explică: Ministerul Justiției a publicat miercuri (18 ianuarie – n.r.) un proiect care i-a susprins pe procurorul general al României și pe politicienii din opoziție. Această propunere ar putea schimba soarta a 2.500 de deținuți – în special a celor cu pedepse sub cinci ani, cu excepția celor condamnați pentru infracțiuni de natură sexuală, violență, corupție. Totuși, deținuții de peste 60 de ani sau cei cu un minor în întreținere vor avea pedepsele reduse la jumătate indiferent de condamnarea primită.

Românii care trăiesc în străinătate nu vor mai plăti o serie de taxe

Pe lângă taxele radio și tv, de luna viitoare vor mai fi eliminate și altele. Printre cele mai importante sunt taxele pentru eliberarea de pașapoarte simple, taxa de cazier judiciar, de cazier fiscal, taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, precum și multe taxe de apostilă și taxe consulare, pentru românii din străinătate. Le detaliem mai jos pe cele mai importante.

Legea nr. 1/2017 care prevede eliminarea a 102 taxe de la începutul lunii viitoare a fost publicată în Monitorul Oficial. Cele mai importante taxe care erau de valoare mai mare și care se elimină din februarie sunt taxa radio și taxa tv, precum și taxa de înmatriculare a autovehiculelor, respectiv „timbrul de mediu pentru autovehicule“.

Se elimină și taxele de înmatriculare a societăților la Registrul Comerțului. De asemenea, taxa de timbru judiciar, care este de 1,5 lei, va fi scoasă de luna viitoare. Taxa de cazier de 10 lei este una dintre cele 102 taxe anulate de la 1 februarie.

Se elimină taxe extrajudiciare și de timbru

Din februarie nu vor mai fi percepute taxe pentru preschimbarea actelor de identitate pentru cetățeni români, stabilite prin Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare și de timbru. Se scoate și taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule (între 6 și 28 de lei, în funcție de categoria autovehiculelor), precum și taxa de examinare a persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere (de 84 de lei), cu excepția permiselor din categoriile B, B1, B+E.

Se scot multe taxe pentru servicii consulare

Turbinele eoliene acopereau un sfert din consumul de energie al țării, vineri la ora 14:00

Consumul național de energie electrică era acoperit, vineri la ora 14:00, în proporție de 24,8% de energia eoliană, potrivit datelor prezentate de Transelectrica în timp real.

Astfel, la nivel național, consumul era de 8.807 MW, iar producția era de 9.820 MW. Principala resursă de producție era cărbunele (2.635 MW), urmat de energia eoliană (2.185 MW). Din hidrocarburi se produceau 1.973 MW, energia hidro însemna 1.459 MW, iar energia nucleară — 1.382 MW.

Maximul de consum din ziua de vineri până acum a fost atins la ora 10:00, când se utilizau 9.351 de MW, însă vârful de consum orar se înregistrează de regulă între orele 18:00 și 20:00. Pentru ziua de joi, maximul de consum a fost 9.729 de MW, la ora 18:00, nivel aproape de cel record.

Pașapoartele vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie 2017

Pasapoartele vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie 2017, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Aceasta taxa, precum si mai multe altele ce tin de eliberarea unor acte civile, fac parte din cele 102 taxe, din legea promulgata de Iohannis pe 6 ianuarie, ce vor fi eliminate.

Concret, începând de luna următoare, persoanele fizice nu vor mai plăti:

  • taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități, scrie avocatnet.ro.

Din cele 102 taxe care vor fi eliminate, 6 taxe provin din Ordonanta Guvernului nr.24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice si a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul Romania, scrie wall-street.ro.

  • eliberarea unui pasaport electronic, a unui pasaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice straine, eliberarea de adeverinte, precum si alte servicii prestate de autoritati.(Dir Gen Pasapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD). Aceasta taxa era in valoare de 22 lei
  • Acordarea cetateniei romane (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei
  • Acordarea/Redobandirea cetateniei romane (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei

%d blogeri au apreciat: